Agenda e.d.
Data 2024 Plaats
vrijdag 11 okt. Groene zaal
zaterdag 19 okt. Groene zaal
Thema v.d.maand
Luisteren
Planning
Reguliere data 2024
Ontdek hieronder onze agenda voor socratische gesprekken, inclusief data voor onze maandelijkse en/of tweewekelijkse gesprekken.
Aanmelden en annuleren tot 2 dagen voor datum.
Bij te weinig of teveel deelnemers schuiven de aanmeldingen door naar de volgende datum.
Entree 8€ incl. drankjes
Op vrijdag 14.00 uur - 17.00 uur. Groene zaal
Of zaterdag 10.00 uur - 13.00 uur. Groene zaal
Thema
vrijdag 1 nov.
zaterdag 16 nov.
Locatie
De bijeenkomsten vinden plaats in
het KULTURHUS
Smidsbelt 6, 7451 BL Holten
Groene, paarse zaal of Oranjezaal
Luisteren is een basisvaardigheid in de communicatie. Het vraagt een zender en een ontvanger.
Zonder luisteren is communicatie gedoemd te mislukken. Maar kunnen we wel zo goed luisteren als we denken? Als we geluisterd hebben, begrijpen we dan ook wat is gezegd?
Kunnen we ook “luisteren” naar het geschreven woord?
Wat is er nodig om de ander te begrijpen?
Heeft luisteren iets met nieuwsgierigheid of belangstelling te maken? Kunnen we ook niet willen luisteren naar bepaalde personen? Zo ja, Luisteren we dan nog wel? Kun je ook goed luisteren als je geen interesse hebt en dat misschien wel non verbaal laat blijken?
Kunnen we luisteren en daarnaast ook iets anders doen zoals onze mobiel lezen? Wat is het verschil tussen luisteren naar muziek of luisteren naar een persoon?
Betekent luisteren in contact met iemand staan en wat betekent dat dan? Luisteren we ook naar onze gevoelens of die van de ander? Kun je gevoelens “luisteren”?
Is luisteren tweezijdig of kun je ook een boodschap uitzenden zonder dat de ander luistert, maar misschien wel hoort, maar geen antwoord geeft? Is er dan nog sprake van een volwaardige communicatie? Wat is het verschil tussen horen en luisteren?
Luisteren we weleens in de diepte, lettend op emoties en lichaamstaal of klankverschillen? Als we dat opmerken doen we er dan iets mee?
Wat is echt luisteren of actief luisteren? Toetsen we weleens of we de boodschap hebben begrepen?
Heb je voor luisteren ruimte en tijd nodig?
Wat is nodig om begrepen te worden en niet voortijdig be- of veroordeeld te worden, wat is nodig om niet meteen met eigen mening of opvatting te komen nadat we geluisterd hebben?
Kun je in een monoloog nog verwachten dat iemand echt luistert? Of luister je met een half oor en bent intussen met iets anders bezig?
Heb je voor luisteren respect voor de ander nodig, voor zijn of haar wellicht volkomen andere standpunten? Heeft goed luisteren ook iets met gelijkwaardigheid te maken?
Of willen we liever horen in plaats van luisteren? Heeft luisteren iets met ge-hoor-zamen te maken? Kun je luisteren ook uitschakelen en hoor je liever?
Kortom, luister je nog wel?
Socratische Gesprekken
Onze Socratische gesprekken zijn bedoeld voor iedereen die openstaat voor een diepgaand en gestructureerd gesprek met onderzoekend karakter.
We komen een keer per maand bij elkaar of tweewekelijks, indien de groep de 1e keer te vol is, met niet vaste, wisselende groepen van minimaal 5 - maximaal 8 deelnemers.
Deze gesprekken richten zich op persoonlijke ervaringen en niet op boekkennis. Het is essentieel om je vooraf aan te melden vanwege de beperkte ruimte.
DATA 2025
Nader vast te stellen
Specifieke groepen
Bij specifieke groepen wordt gedacht aan leeftijdgebonden sessies voor 60-80 jarigen in een serie bijeenkomsten met vaste deelnemers. Hierbij kunnen eigen thema's worden ingebracht en is er een vaste groep voor een vaste periode.
Startdatum is afhankelijk van de aanmeldingen en het aantal deelnemers is ook 5-8 personen. Je kunt je belangstelling voor 2025 kenbaar maken.
Individueel
Bij Socratische gesprekken geloven we in een holistische benadering van welzijn. Daarom zijn we voornemens om in de toekomst naast filosofische gesprekken ook persoonlijke mentale coaching aan te bieden. Wij richten ons zowel op jouw fysieke als mentale gezondheid om een algeheel gevoel van welzijn te bevorderen. Deze sessies duren 1,5 uur en zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelen.